تصویری قدیمی از نمای ایوان و ورودی کاخ عالی قاپو
در نهایت ۱۸ ستون ایوان کاخ را بر پا و سقفی چوبی بر آن تعبیه کردند. راه پلهای بلند و باریک، دسترسی به این ایوان را میسر میکرد. برای سیستم آب رسانی به کاخ عالی قاپو نیز حوضی مسی در ایوان قرار دادند تا راهی برای انتقال آب به بالای کاخ باشد. بنای عالی قاپو از کاملترین عمارتهای پادشاهی در زمان خود محسوب میشود.
در طول تاریخ بهدلیل جنگها و عوامل طبیعی مختلف، خسارتهای فراوانی به عمارت عالی قاپو وارد شد. حمله افغانها، جنگهای داخلی، انتقال پایتخت از اصفهان و بیتوجهی پادشاهان صفوی پس از شاه عباس به این عمارت، از عوامل تخریب بعضی قسمتها و آسیب به بنای کاخ عالی قاپو بودهاند.
در دوره قاجار عالیقاپو چند سال محل سکونت و کار ظلالسلطان بود و او تغييراتی در کتیبههای آن داد. کتیبههای جبهه شرقی بنا و الواح خطی سردر ورودی مبین همین مطلب است که طی اشعاری به تعميرات سال ۱۲۷۴ اشاره میکند.
در طول سالهای اخیر نیز مرمت بخشهای مختلف کاخ عالی قاپو ادامه داشته است و در سال ۱۳۸۴، داربستهایی را برای انجام عملیات تقویت استحکام بنا، مرمت و نظافت نمای عمارت و بازسازی بخشهای تخریب شده نصب کردند. مرمت بنای عالی قاپو ۱۲ سال به طول انجامید و سپس داربستها برداشته شدند، اما کار بازسازی تزیینات داخلی و بخشهای دیگر همچنان ادامه دارد.
کاخ عالی قاپو کجاست؟
کاخ عالی قاپو در شهر اصفهان و در ضلع غربی میدان نقش جهان قرار دارد. میدان نقش جهان در مرکز شهر اصفهان و نزدیک به شمال این شهر قرار گرفته است. برای رسیدن به عمارت عالی قاپو باید بهسمت میدان نقش جهان بروید.
منبع عکس: smarttiz.com
خیابان حافظ از سمت شرق و خیابان سپه از سمت غرب به میدان نقش جهان دسترسی دارند. اگر قصد بازدید از عمارت عالی قاپو و میدان نقش جهان را دارید، میتوانید از خیابان استانداری در غرب میدان خود را به خیابانهای سپه یا سعدی برسانید. اگر با وسیله نقلیه شخصی بهسمت میدان نقش جهان میروید، خیابان سپه بهدلیل داشتن پارکینگ، برای شما گزینه مناسبی است.
به خاطر داشته باشید منطقهای که میدان نقش جهان در آن قرار دارد، از مناطق شلوغ و پر تردد شهر اصفهان به شمار میرود و ممکن است ظرفیت پارکینگها در روزهای تعطیل و شلوغ زود تکمیل شوند. پس بهتر است بازدید از عمارت عالی قاپو و سایر دیدنیهای میدان نقش جهان را به ساعتهای پایانی روز موکول نکنید.
- آدرس عمارت عالی قاپو: شهر اصفهان، خیابان استانداری، خیابان سپه، میدان نقش جهان، ضلع غربی میدان (مشاهده روی نقشه)
- زمان بازدید: همه روزهای هفته از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر
- هزینه بلیط عمارت عالی قاپو: نفری ۳,۰۰۰ تومان برای گردشگران داخلی و هر نفر ۲۰,۰۰۰ تومان برای گردشگران خارجی
- عمارت عالی قاپو در روزهای ۱۴ و ۱۵ خرداد، ۲۱ ماه رمضان، ۲۸ صفر و تاسوعا و عاشورا تعطیل است.
پلان عالی قاپو
طراحی سیاه قلم از عمارت عالی قاپو، عکس از آموزشگاه نخل سبز
عمارت عالی قاپو ساختمانی ۶ طبقه با حدود ۴۸ متر ارتفاع است. از آنجا که از بام طبقه آخر میتوان تمام مناظر شهر را دید، خود بام را نیز یک طبقه حساب کردهاند و برخی میگویند که عالیقاپو هفت طبقه است. در این ساختمان طبقات مختلف بهوسیله سه راه پله به یکدیگر وصل میشوند. در طبقه اول عمارت عالی قاپو دو سالن اصلی دیده میشود که محل انجام امور اداری در زمان صفویان بودهاند. این قسمت را در گذشته «صدر خانه» یا «کشیک خانه» مینامیدند.
آنچه در نمای ساختمان عالی قاپو در نگاه اول جلب نظر میکند، ایوان بزرگ با ستونهای بلند چوبی است. در کاخ عالی قاپو، بهدلیل طراحی ویژه ساختمان، تعداد طبقات ساختمان از جهتهای مختلف نما متفاوت به نظر میرسد. این عمارت از داخل میدان نقش جهان دو طبقه دیده میشود. اگر از دو طرف ساختمان به عالی قاپو نگاه کنید، سه طبقه خواهید دید و از نمای پشت، این کاخ پنج طبقه دارد؛ اما در واقع عمارت عالی قاپو ۶ طبقه است. طراحی پلان عالی قاپو این عمارت را به دو بخش ورودی کاخ و ساختمان اصلی تقسیم میکند.
منبع عکس: همشهری آنلاین
ورودی کاخ عالی قاپو بهدلیل کاربردهای آن در گذشته بسیار وسیع طراحی شده و بالای این ورودی، ایوان کاخ قرار گرفته است. دو طرف پشت در ورودی، اتاقهای مخصوص امور اداری قرار داشتهاند. پس از ورودی کاخ، راهرویی شمالی-جنوبی قرار دارد که عمارت اصلی کاخ پشت آن قرار گرفته است.
پلکان مرتبط با طبقههای بالا در کاخ مارپیچ است. طبقههای بالا اتاقهای بیشتر و تالارهای بزرگ دارند و بالاترین اتاق در طبقه ششم با طراحی ویژه مانند یک استودیوی بزرگ موسیقی است. طراحی این اتاق به صورتی است که در گذشته صدای موسیقی از آن در تمام عمارت پخش میشده است. طراحی ساختمان کاخ عالی قاپو با توجه به زمان ساخت آن بسیار استادانه و اصولی انجام شده است و در طراحی بخشهای مختلف ساختمان مهارت طراحان به چشم میخورد.
نظرات شما عزیزان: